Kategorier
Blog Det er din egen skyld

Arven fra Jacob Haugaard

Hvis arbejde er så sundt, så giv det til de syge!

Sådan lød et af Jacob Haugaards provokerende slogans tilbage i 1980’erne og 1990’erne, da han lavede “Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer”. Det er skræmmende at indse, at dette slogan i vore dage bliver taget alvorligt. De såkaldte resurseforløb i Danmark hævdes at have til formål at få mennesker tilbage på arbejdsmarkedet, men de fører først og fremmest til at alvorligt syge flyttes fra førtidspension til kontanthjælpssats – og til at nogle mennesker arbejder for en ekstra lav løn. Som det er tilfældet med så mange andre “reformer”, er der her tale om en nedskæring.

I USA har Trump-regeringen nu besluttet at borgere på Medicaid-ordningen skal aktiveres, hvis de ikke er handicappede. Det amerikanske argument lyder meget velkendt i danske ører: At der er en korrelation mellem godt helbred og at være i arbejde. Men her er det selvfølgelig værd at huske, at vi ikke heraf kan slutte, at arbejde gør mennesker raske. (De mange historier om arbejdsudløst stress fortæller den modsatte historie.)

Er det så USA, der har lært af Mette Frederiksen og hendes efterfølgere? Nej, faktisk er det vel omvendt. Der er faktisk i USA mange års erfaringer med forskelle slags “resurseforløb”, hvor modtagere af forskellige slags ydelser er blevet sat til at arbejde, og ifølge undersøgelser fra Stanford (også citeret i New York Times) har dette ganske vist haft en korttidsvirkning for de aktiverede, men ikke en langtidsvirkning hvad angår at få dem i arbejde.

(Visited 45 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar