Kategorier
Blog Med skeptiske øjne

Den kosmiske gorilla

Fra “The cosmic gorilla effect or the problem of undetected non terrestrial intelligent signals” af De La Torre og Garcia.

Et af de paradokser, der altid har foruroliget mig, er Fermis paradoks: Universet er så stort, at der må være masser af andre civilisationer derude. Men vi har aldrig fået kontakt til nogen anden civilisation. Hvorfor er det dog sådan?

En kedelig mulighed er selvfølgelig, at alt andet liv inden for opnåelig afstand simpelthen er alt for primitivt til at de nogensinde vil få kontakt med andre. Måske er der bare skrubtudser og bakterier derude, og den slags bygger ikke intergalaktiske radiosendere.

Men der måske også en anden, mere interessant forklaring: At vi simpelthen ikke er opmærksomme på livet derude. De La Torre og Garcia, to spanske psykologer, har en interessant artikel om netop dette i Acta Astronautica. Deres argument er, at vi simpelthen ikke ved, hvad vi skal kigge efter.  Vi leder efter noget bestemt og er kun i stand til at finde dét. Dette har de illustreret ved et eksperiment, hvor 147 forsøgspersoner skulle finde menneskeskabte strukturer på luftfotos. På ét af billederne havde De La Torre og Garcia indsat en meget lille silhouet af et menneske i gorillakostume. Kun 32,8% af forsøgspersonerne fandt gorillaen, og en personlighedstest af forsøgspersonenerne tyder på at de, der havde gode organisatoriske og matematiske færdigheder, var dårligst til at finde den lille gorilla. Det er også sådanne evner, det er gode for astronomer at besidde!

De La Torre og Garcia bemærker, at SETI-forskerne altid leder efter udenjordiske civilisationer, der anvender samme kommunikationsstrategier som os selv. Men det kan sagtens være tilfældet, at udenjordiske civilisationer er meget mere avancerede end os og f.eks. er gjort af “mørkt stof” eller har fundet en bedre metode til intergalaktisk kommunikation end radiobølger. I så fald vil vi ikke opdage dem, og de vil måske heller ikke opdage (eller gide opdage) sådan nogen som os.

(Visited 94 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar