Kategorier
Blog Det er samfundets skyld Sport

Fodbold som social mobilitet

Så table Belgien VM-semifinalen til Frankrig. Det var ærgerligt, for det belgiske landshold har spillet godt og seværdigt. Men her til aften fandt de deres overmænd.

Noget, jeg ikke kan undlade at lægge mærke til, er at både de franske og de belgiske fans på tribunerne næsten uden undtagelse er blege europæere, mens begge landshold – og ikke mindst det franske – har mange og fremragende spillere med familiebaggrund fra landenes tidligere kolonier i Afrika. På den måde er det store kontinent for så vidt alligevel indirekte repræsenteret ved VM her til sidst. Og alle de blege fans støtter deres brune landsmænd.

Der er et gribende interview med den belgiske spiller Romelu Lukaku, hvor han fortæller om sin familiebaggrund som søn af indvandrede fra Zaire (det tidligere Belgisk Congo, i dag DR Congo). Blandt andet måtte Romelu dele fodboldstøvler med sin far, der under hans opvækst stadig spillede fodbold – og hans mor måtte fortynde mælken i køleskabet for at få den til at række. I dag spiller Romelu Lukaku for Manchester United.

Sport er blevet en vej til social mobilitet og integration af etniske mindretal. Netop dét bør mane til eftertanke hos alle de nationalistiske politikere, der vinder frem i disse år.

(Visited 108 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar