Mohammed bin Salman sammen med Mark Zuckerberg.
Bashar al-Assad.

Den uhyggelige sag om mordet på Jamal Kashoggi viser at mange regeringer og virksomheder har haft en ufattelig og uhyggelig tillid til “pæne mænd i jakkesæt”. Osama bin Laden og andre terrorister har valgt et ørkenkriger-lignende image, som får dem til at distancere sig bevidst fra “vestlige” normer.

Men i virkeligheden får autoritære magtfigurer fra Mellemøsten større indflydelse ved at gøre det stik modsatte. Mohammad bin Salman har gerne villet iscenesætte sig selv som en forstående ny leder af Saudiarabien, selv om han reelt bare er diktator, og det har indbefattet besøg (iført jakkesæt) hos bl.a. Google og Facebook. En anden “pæn mand i jakkesæt” fra Mellemøsten, der bestemt heller ikke er pæn, er Bashar al-Assad. Ubehageligt mange mennesker, der opfatter sig selv som progressive, køber Assads (bort)forklaringer af grusomhederne i Syrien. Og jeg bemærker naturligvis også, at også Hizb-ut Tahrirs ledere er velsoignerede mænd i jakkesæt.

Som den indiske forfatter Pankaj Mishra bemærker:

Many fans of Prince Mohammed in the West are now scrambling to disavow him. But he cannot be so easily distinguished from his groupies in the American establishment. The prince is only the latest, if pitifully crude, exponent of shock-and-awe savagery that many Western elites have long deemed vital to the pacification of intransigent non-Westerners.

Dem, der bliver undertrykt af bin Salman, al-Assad og andre “pæne mænd i jakkesæt”, ser nemlig tit ikke så “pæne” og vestlige ud, og derfor er det nemmere at glemme dem.

(Visited 188 times, 1 visits today)