Kategorier
Blog Den akademiske biks

Et kooperativt universitet

Værdigrundlaget for Mondragon Unibertsitatea.

I min sommerferie i Spanien i år foretog jeg de fleste madindkøb i Eroski-supermarkedet, som er del af Cooperación Mondragon, verdens største kooperativ. Det har jeg tidligere nævnt her.

Men først nu går det op for mig, at der faktisk også er et kooperativt universitet, nemlig Mondragon Unibertsitatea. Mondragón er en by i Baskerlandet med ca. 22.000 indbyggere, dvs. af samme størrelse som Nørresundby. Det kooperative universitet i Mondragon blev stiftet i 1997 ved sammenlægning af nogle mindre uddannelsesinstitutioner. Det er et ikke-statsligt universitet, men er akkrediteret ved lov af den spanske stat. På Mondragon Unibertsitatea finder der undervisning og forskning sted, præcis som på alle andre universiteter. Der er omkring 4000 studerende og 400 ansatte. Og som navnet antyder, er der en forbindelse til Cooperación Mondragon.

Det er interessant at læse universitetets mission og vision.

Universitetet skal være en del af samfundslivet, skal være non-profit og skal forandre samfundet gennem almen uddannelse og vidensoverførsel. Universitetet skal fremme uddannelse af kvalitet, ikke kun videnskabelig og teknisk viden, men også kompetencer og værdier fra samarbejde, som kan sikre at de studerende kan være aktivt handlende i at skabe humanistiske, teknologiske og bæredygtig fremskridt ved at udvikle virksomheder og organisationer. Universitetet ser sig selv som et lokalt universitet, hvor de fleste studerende kommer fra Baskerlandet.

Jeg kan genkende nogle principper, som Aalborg Universitet engang har haft, men efterhånden er blevet slidt ned eller bevidst fjernet. Aalborg Universitet har bestemt ikke som mål at være non-profit, og det lokale fokus er også for længst forsvundet med ekspansionen til København.

Tiden må være kommet til at overveje at lave et kooperativt universitet på dansk grund, hvor vi som akademikere kan lave det, vi egentlig gerne vil og er bedst til. Det skal ikke være et stort universitet, bare ét, vi som ansatte og studerende kan genkende os selv som del af.

(Visited 99 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar