Kategorier
Blog

Alle vil have velfærd, men hvad er det?

Der er ikke mange danske politikere, der vil sige noget dårligt om velfærd.

Senest kan man læse et langt interview med den tidligere socialdemokratiske udenrigs- og finansminister Mogens Lykketoft i Information. Også dét interview kommer til at handle om velfærd.
Det, jeg bemærker, er at der endnu engang ikke bliver gjort et forsøg på at forklare hvad begrebet velfærd egentlig dækker over.  Der er i bedste fald en slags beskrivelse af hvad velfærd ikke er:


Den nordiske velfærdsmodel er ifølge Mogens Lykketoft ikke »gearet til«, at en meget stor del af befolkningen permanent skal være på offentlig forsørgelse.

I en annoncekampagne fra efteråret 2018 taler også Venste om velfærd som noget, man vil værne om.

Vi investerer med andre ord mere end nogensinde før i vores sundhedsvæsen.- Derfor bliver jeg overrasket, når jeg af og til møder opfattelsen af, at Venstre ikke prioriterer velfærden, siger Lars Løkke Rasmussen i annoncen.

Det, jeg bemærker, er at begrebet velfærd ser ud til i dag at være blevet et begreb, der tager udgangspunkt i sundhedsvæsenet og retter sig mod middelklassens behov for ydelser. Det handler ikke om at bekæmpe ulighed eller bare om at gøre noget ved konsekvenserne af ulighed.
Tværtimod er ulighed og velfærd blevet to tydeligt adskilte begreber. Kontanthjælp og dagpenge (nu kendt som “offentlig forsørgelse”) bliver ikke set som velfærd, men bliver derimod brugt som led i en sanktionspolitik.
Det er ikke noget tilfælde, at det er endt sådan. Det er nemlig andre løfter, “svingvælgerne” i middelklassen skal have. De skal ikke loves mulighed for dagpenge eller kontanthjælp (endsige at slippe for “hjemsendelsesydelse”). Som Mogens Lykkketoft siger:


Vi har selvfølgelig altid været interesseret i meningsmålinger for at finde ud af, hvad folk mener om vores politik. Men det er bekymrende, at man i dag mere bruger meningsmålingerne til at rette sin politik ind end til at overbevise vælgerne om, hvad man mener.

(Visited 211 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar