Udsigten fra Grand Hôtel de Paris, Boulevard de Strasbourg 72.

For 35 år siden tog jeg bare toget ned gennem Europa. Jeg lavede pladsreservationer hjemmefra i det omfang, det var muligt. Og så rejste jeg ellers på 2. klasse med Nordpilen til Hamburg, med nattog videre til Paris eller München og derfra videre ned til Sydeuropa med liggevogn. Og jeg var helt ubekymret. Jeg havde ingen dyre ejendele, bare mit lidt forvaskede tøj, nogle grumsede kondisko , toilettaske og en blå Berghaus-rygsæk med plads til samme. Dertil selvfølgelig en god bog.

I dag, hvor jeg er mere end dobbelt så gammel, går togrejsen sydpå i embeds medfør. Interrail-billetten har nu ingen aldersgrænse mere, er farvestrålende og købt til 1. klasse. Og jeg skal lære det hele igen, nu hvor jeg er distræt nok men ikke klog nok til at blive professor.

Dagens rejse gik fra Aalborg via Fredericia til Hamburg – for Nordpilen findes ikke mere. Derfra fra Hamburg til Mannheim og derfra igen til Paris, hvor jeg overnatter. For nattogene fra Hamburg til Paris findes ikke mere.

Det er behageligt at rejse på 1. klasse, og jeg kan arbejde på livet løs med mit foredrag til fredag.. Men som midaldrende mand falder jeg meget nemmere i søvn end jeg gjorde, da jeg var ung og mørkhåret. Kl. 22.52 ankom toget til Gare de l’Est. Jeg var på nippet til at glemme strømforsyningen til min MacBook, men opdagede at der hang en ledning og dinglede fra sædet. Dén slags problemer havde jeg ikke i mine unge år.

Hotellet ligger et par hundrede meter fra banegården; på vej derhen passerede jeg årets sidste (eller vel rettere første) julepynt, herunder nogle mystisk udseende juletræer. Elevatoren op til 3. sal på det noget misvisende benævnte Grand Hôtel de Paris har et skilt med Max. 3 personer, men der kan lige præcis stå én person derinde med en kuffert. Her til aften var det mig, der var den person. Natportieren havde en slående lighed med de natportierer, der også var i 1984, men det var det dog næppe.

Den store forskel på Frankrig og Tyskland er formodentlig, at man i Frankrig af uvisse årsager aldrig har opdaget at det er rart at sove med dyne. Det skal dog ikke forhindre mig i at få en god nats søvn. I morgen går turen til Barcelona og videre til Madrid inden nattoget til Lissabon.

(Visited 131 times, 1 visits today)