Futuristen Tommaso Martinetti har fundet vej til den italienske 20-cent-mønt-

Der er mindst to slags autoritære ideologier. Den ene slags der skuer bagud og drømmer om at lave om på nutiden, så den ligner fortiden – og måske også samtidig lave om på fortiden. Den anden drømmer om at fjerne fortiden, at fjerne alt det gamle og “ubrugelige” og skabe en ny fremtid. Pol Pot-regimet i Cambodia ville skabe et “år nul” og slette landets historie og alt hvad den rummede. Nazismen var skiftevis det ene, så det andet. Nogle gange så nazisterne tilbage på germanernes glorværdige fortid (som de så var nødt til at skrive), andre gange ville de slå alle de uønskede mennesker ihjel og skabe en ny og monumental fremtid.

Der er en interessant artikel i Wired om netop dét: Sammenhængen mellem futurisme og fascisme. Futurismen var en bevægelse i begyndelsen af det 20. århundrede, der især blev udbredt i Italien og Rusland. I Rusland var futurismen oprindelig progressiv og ikke politisk; Lenin brød sig ikke om Majakovskij og de andre russiske futurister, men Stalin udtalte sig positivt om Majakovskij, der begik selvmord i 1930, og det gjorde ham til en sovjetisk helteskikkelse.

I Italien endte futurismen med at hylde Mussolini og blev en del af fascismens grundlag. Bl.a. hyldende ledende futurister den italienske invasion af Nordafrika og brugen af bombefly. Bombefly var hurtige og nådesløse; det var lige noget for futuristerne. I det såkaldte Futuristiske Manifest af Tommaso Martinetti fra 1909 står der bl.a. (her oversat til dansk efter Wikipedia) at man vi

ødelægge muséerne, bibliotekerne, akademier af alle slags – vi vil bekæmpe moralismefeminisme, enhver nyttebetonet eller opportunistisk fejhed. Vi vil prise kærligheden til fare…til frygtløshed…verden har fået tilført en ny form for skønhed, fartens skønhed…

Det er ikke rar læsning, og på nogle måder ligner det udtalelser, man kan se i dag. Det påfaldende er, at futurismens ideer om at forkaste fortiden og hylde hastighed og forandring på nogle måder ligner de tanker om “disruption” og teknologiens uanede mulighed, som man hører ganske meget i disse år. Disse tanker kommer ofte fra de samme kredse, som er med til at skabe uanede muligheder for overvågning, nemlig de store teknologi-virksomheder og deres ufatteligt rige bagmænd – Bezos, Musk, Zuckerberg m.fl.

(Visited 198 times, 1 visits today)