Kategorier
Blog Bøger Etiske fordringer

En sommerferiebog: Normal People

På en måde er det snyd at kalde Normal People for en sommerferiebog, for selv om jeg begyndte at læse denne roman af den unge irske forfatter Sally Rooney i min sommerferie, fik jeg først læst de sidste sider af den efter ferien var forbi.

Normal People er blevet meget rost og har fået flere priser, og det er helt med rette. Fortællingen om de to unge irere Marianne og Connell fra Carricklea, der mødes i skoletiden og begge studerer i Dublin er en skildring af kærlighedens usikkerhed og i særdeleshed af det komplicerede grænseland mellem kærlighed og venskab. De to sympatiske og begavede unge mennesker er tiltrukket af hinanden og elsker faktisk hinanden meget højt, men de har svært ved at indrømme det, og de er begge også bevidste om at have temmelig forskelligt udgangspunkt. Marianne kommer fra en velhavende, men helt dysfunktionel familie, mens Connell vokser op med en enlig mor, der bestemt ikke er dysfunktionel.

Jeg skal ikke røbe så meget mere; Normal People er på én gang en helt ligetil hverdagshistorie og i stand til at bevæge og sætte tankerne i gang. I den på sin vis helt enkle fortælling er der nogle etiske problemer begravet. Et af dem er, om man mon på sin vis opnår en slags magt over et andet menneske, hvis man er i stand til at lytte til vedkommende og være hensynsfuld og forstående. Connell føler selv på et tidspunkt, at han har en sådan magt over Marianne, netop fordi han er så god til at være empatisk sammen med hende.

Noget andet, jeg også holder af ved Normal People er, at Sally Rooney skriver gode og mundrette replikker, der samtidig er lette at læse. De kunne snildt bruges direkte, hvis bogen en dag skulle filmatiseres, måske som tv-serie. Normal People findes i øvrigt også i en dansk oversættelse, der skulle være meget vellykket, omend jeg ikke kender dén udgave.

(Visited 75 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar