Jeg er med i magasinet Så vidt vi ved på DR P1 i denne uge; der er et indslag om konsekvenserne af den stadigt større fokusering på at universitetsansattes forskere hver især skal skaffe eksterne forskningsmidler. Også Olav Bertelsen, der er fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitet og forperson for DM Viden udtaler sig. Vi er begge noget bekymrede for udviklingen – og jeg har for nylig skrevet om tendenserne i dette forum. Til sidst i udsendelsen kan man så høre DTUs rektor Anders Bjarklev udtale, at vilkårene er som de er og at forskerne (og ikke mindst forskere fra humaniora) skal “tænde for smilet” og søge eksterne forskningsmidler. Det undrer mig selvfølgelig ikke, at han siger netop dét.

Selv sidder jeg for tiden og arbejder på at færdiggøre en revideret ansøgning om Horizon 2020-midler. Det er tredje forsøg nu på tre år. Smilet er tændt, jeg har taget ja-hatten på, er med i båden osv. Men selv med al denne optimisme skruet på er det desværre ikke sikkert, at det vil lykkes mig. Behændigt nok nævner Anders Bjarklev nemlig ikke, at succesraten for ansøgninger om eksterne forskningsmidler er lav, så mange forskere er nødt til at prøve igen og igen. 

Er der egentlig andre offentlige stillingskategorier, hvor der er tilsvarende forventninger til de ansatte og tilsvarende lave succesrater?

(Visited 119 times, 1 visits today)