Kategorier
Blog Det er samfundets skyld

De hjemløses helvede

Da jeg var besøgte Chicago i marts 1994, var temperaturen her inde midt i USA et godt stykke under frysepunktet. Alligevel lå der hjemløse og sov på fortovene med få meters mellemrum. I mange år forbandt jeg udesovere (som det sigende norske ord er for de synligt hjemløse) med andre steder end det sted, jeg selv kommer fra. Jeg har været naiv. I går så jeg således en hjemløs mand, der gjorde sig klar til at sove i et busskur i Aalborgs midtby.

Med udesoverne dukker et ubehageligt fænomen op, nemlig den såkaldte “defensive arkitektur”. Det er pigge på trappeafsatser, skrånende bænke, gelændere med kort mellemrum på lange afsatser, gitre under trapper og andre indretninger, der alene har til formål at forhindre, at nogen lægger sig til at sove de pågældende steder. Nu kan jeg læse, at den “defensive arkitektur” også er kommet til København.

Selvfølgelig er det ikke godt, at mennesker sover på gader og stræder, men nogle mennesker har intet valg. Formålet med piggene og gitrene er alene at jage de hjemløse et andet sted hen, så den synlige fattigdom og den ulighed, den kommer fra, holder op med at være synlig. Hjemløsheden og fattigdommen er de “defensive arkitekter” ligeglade med.

Poul Struve Nielsen, der er redaktør på Hus Forbi, udtaler til Berlingske, at

Det problematiske er, at man beslutter, at man gerne vil smide en gruppe mennesker væk fra det offentlige rum. De mennesker, der ellers kommer, middelklassen, føler os utrygge over, at der er nogle lidt skæve typer, der ser lidt anderledes ud og måske kan støje lidt. I virkeligheden er det de mennesker, der er udsatte, der har mest grund til at føle sig utrygge…

Fra Dark Design holder hjemløse i København væk fra et sted at sove, Berlingske 6. februar 2020 (https://www.berlingske.dk/samfund/dark-design-holder-hjemloese-i-koebenhavn-vaek-fra-et-sted-at-sove)
(Visited 173 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar