Den underlige føljeton om ytringsfrihed bliver ved med at få nye kapitler. Nu er det kommet frem, at socialdemokratiske politikere og ansatte i partiet lægger pres på kritikere af partiets politik for at få dem til at tie stille. En tidligere pressechef i Socialdemokratiet, Mads Brandstrup, ringede således en ekspert op for at advare hende om, ”at det var en krigszone på Christiansborg”. I andre tilfælde har socialdemokrater kontaktet andre uvildige eksperter for at tage en “kærlig” snak med dem, efter eksperterne var kommet med udtalelser i medierne, der ikke stemte overens med partiets politik. 

Måske er socialdemokraterne ude på at true de pågældende mennesker til tavshed. Det er i så fald dybt bekymrende. Eller måske er der tale om noget andet, der også er dybt bekymrende – nemlig en form for “korridorpolitik”, der er gået for vidt. Også eksempler på at ledere i det offentlige lægger pres på ansatte for at få dem til at holde op med at udtale sig om bestemte forhold bliver af lederne opfattet som en “kærlig” snak, der er nødvendig.

Man siger ofte, at Danmark er et af verdens mindst korrupte lande, og noget af det, man nogle gange fremhæver som et gode er, at ganske mange beslutninger og ganske megen praksis fremkommer som resultat af uformelle samtaler. Men der er også en bagside af denne praksis med uformelle samtaler. Nogle opfatter formodentlig bare den form for pres, vi taler om her, som endnu en udgave af uformelle samtaler, hvor man “taler andre til fornuft”. Og derfor er de ude af stand til at se, at denne praksis med en “kærlig” snak ikke er acceptabel.

(Visited 103 times, 1 visits today)