Amerikansk gør-det-selv-epidemiolog med ideologisk (eller et ord, der minder om det) overbygning.

Jeg har haft et håb om at COVID-19-epidemien ville skabe øget respekt for og opbakning til forskningen. Men jeg har vist været naiv. Det formelig vrimler med hjemmelavede gør-det-selv-epidemiologer for tiden, der mener at vide bedre end forskere og sundhedsmyndigheder og især mener, at alle forholdsreglerne fra myndighederne er overdrevne. En person, der bør være anonym (men ikke er det), udtaler til dagbladet B.T.

»Jeg bruger ikke håndsprit. Hvad skal jeg rode rundt med det skidt for. Jeg tager heller ikke gummihandsker på, når jeg tager ud og handler,« siger han.

»Det er jo ret nemt at holde afstand, for folk render jo i store buer væk fra en. Jeg kan også godt se, at der er streger på gulvet, og dem holder jeg mig da bagved, ligesom jeg holder mig inden for de hvide streger på vejene,«

»Jeg mener, det er voldsomt overdrevet med de restriktioner. Der blev sagt for fire-fem uger siden, at hospitalerne ville blive overbelagte. Det var noget, de vidste, ville ske. Men den kom ikke,« …

[Journalist spørger] Er det ikke netop, fordi danskerne har lyttet til myndighederne og fulgt opfordringerne til at holde afstand?

»Det kan man antage, men vi ved det da ikke. Og jo, der ville da garanteret være flere smittede, men så var vi også så meget længere med at få lavet en immunitet over for det.«

Hvor gør-det-selv-epidemiologerne kommer fra, ved jeg heller ikke. Der er vel tale om en form for trods; alle de restriktioner og egentlige forbud, vi ser netop nu, er bestemt ikke rare at skulle efterleve. Manden fra B.T. taler tydeligvis af trods (ligesom den amerikanske gør-det-selv-epidemiolog på billedet ovenfor). Men der er også andre gør-det-selv-epidemiologer, der næres af en form for angst eller sågar af profit. En kvinde fra Frederikshavn er for nylig blevet dømt for at markedsføre en hvidløgskur mod COVID-19!

Jeg ved ikke helt, hvad man kan gøre ved den slags holdninger, som gør-det-selv-epidemiologerne fører i marken. Den grimme løsning er at vente og se, men al den hjemmelavede “ekspertise” gør ikke andet end at forværre situationen for andre. På denne måde er de meget værre end dem, der går og påstår at Jorden er flad eller blev skabt på en uge. Og især i en situation, hvor samfundet langsomt bliver genåbnet, er der grund til at blive bekymret for gør-det-selv-epidemiologerne.

Det er ikke nok at stole på at særlovene gør deres, for særlovene alene kan være med til at opmuntre gør-det-selv-epidemiologernes trods. Den gunstige udvikling af tallene for indlæggelser og dødsfald kan tilsyneladende heller ikke overbevise dem – tværtimod vil de (som manden fra B.T. da også gør) bruge tallene som argument for at frygten er overdrevet.

Bedst er det altid at formidle det videnskabelige grundlag for alt det, der sker, og at være omhyggelig i formidlingen. Det er en stor, svær og meget nødvendig øvelse.

(Visited 138 times, 1 visits today)