Kategorier
Blog COVID-19 Menneskerettighederne

Det er svært at forstå

De nyeste medlemmer i familien af sammensværgelsesteorier er dem, der handler om COVID-19-pandemien. Nogle varianter hævder, at pandemien ikke findes, andre, at de mange restriktioner først og fremmest er et forsøg på undertrykkelse og atter andre, at der er en eller anden sammenhæng mellem COVID-19 og 5G-mobilnetværket mm.

Alle de underlige forestillinger kommer samme sted fra, nemlig fra en fornemmelse af at verdens tilstand er svær at forstå og acceptere. Det er svært at begribe, at Jorden er en kugle, for marken udenfor er jo helt flad. Det er svært at begribe, at det er lykkedes at sende mennesker til Månen, uden at de kom noget til. Det er svært at begribe, at regimet i et stort europæisk land med fuldt overlæg slog mange millioner mennesker ihjel. Det er svært at begribe, at nogen mennesker med enkle midler og grundig forberedelse kaprede store passagerfly blot for at lade dem ramme ind i store højhuse en tilfældig mandag morgen. Og det er svært at begribe, at der skal være meget voldsomme restriktioner på grund af en infektionssygdom, der i de fleste tilfælde har et temmelig mildt forløb.

Ekkoerne af den slags dukker op mange steder. På DR P2 hørte jeg i sidste uge lederen af en dansk musikfestival for klassisk musik undre sig over at festivalen skulle aflyses – for der havde jo ikke været nogen overbelastning af sundhedsvæsenet!

Samtidig er sammensværgelsesteorierne også en kanal for protester mod det, der er svært at acceptere og svært at leve med. I Tyskland er der dukket et parti op, der kalder sig Widerstand 2020 og i USA er der rundt omkring demonstrationer mod nedlukning af samfundet. Begge steder tiltrækker protesterne personer langt ude på højrefløjen, men ikke kun dem. Protesterne er nemlig egentlig også en form for kritik af magthavere, lidt på samme måde som mange af dem, der hævder at terrorangrebene i USA i 2001 var planlagt af USAs myndigheder, opfatter sig som kritikere af USAs udenrigspolitik. Kritikken er så også misforstået, for de personer, der vil have restriktionerne ophævet, står reelt og er fortalere for at skabe en situation, som er farlig for dem selv.

Derfor er det ikke altid klart, hvordan man bedst kan reagere for at standse den seneste omgang af sammensværgelsesteorier. Det er oplagt, at man skal tilbagebevise alle de mange bizarre fortællinger om COVID-19-pandemien og at man kan argumentere godt for, at restriktionerne er nødvendige for at bringe pandemien under kontrol og undgå en belastning af sundhedsvæsenet. Men samtidig er der jo også eksempler på at pandemien i nogle udemokratiske lande bliver brugt som påskud for undertrykkelse. Vi skal faktisk ikke længere væk end til Ungarn for at se, hvordan Orbán-regimet bruger pandemien som påskud for særlovgivning.

(Visited 105 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar