Foto: Klaus-Henrik Andreasen

Man ser efterhånden tit Wolt-madbudene på cykel med deres store termokasser på ryggen. Der er en virksomhed, der hedder Wolt, men den er ikke en virksomhed, der ansætter bude, men derimod en Internet-drevet platform. Budene er “selvstændige erhvervsdrivende”, der benytter platformen. Wolt er ikke det eneste eksempel på dette fænomen. Der er også Uber og Airbnb og Happy Helper, der leverer rengøringshjælp. I Storbritannien er hele 60 procent af bygningsarbejderne “selvstændige” på denne måde.

Denne form for “selvstændige” er en udfordring på mange måder. Fordi Wolt anser sine bude som selvstændige erhvervsdrivende, har de ikke lønmodtagerrettigheder som f.eks. løn under sygdom eller nattillæg, ligesom Wolt-budene heller ikke er dækket af en forsikring.

Men en anden konsekvens af alle disse “selvstændige” er, at virksomhederne bag Wolt, Uber mm. ikke skal betale de bidrag, som arbejdsgivere ellers skal betale. Derfor er disse foretagender faktisk et tab for samfundsøkonomien. I Storbritannien har man anslået, at staten mister mindst 1,5 millIarder pund om året på grund af dette. Ironisk nok er det så den selvsamme stat, der nu skal træde hjælpende til på grund af COVID-19-pandemien. Det er dog næppe mange Wolt-bude, der kan få glæde af regeringens hjælpepakker til mindre selvstændige.

For nylig foreslog et Wolt-bud i et debatindlæg i dagbladet Information faktisk, at Wolt skal nationaliseres. Og Wolt-ansatte har lavet en gruppe, som de kalder Wolt Workers Group. Dette er et klart signal om at de opfatter sig selv som ansatte i Wolt. Det ville være godt at få gjort noget ved det, som nogle kalder for “deleøkonomi”, men som reelt snarere er en form for bekvemmelighedsflag.

(Visited 124 times, 1 visits today)