Et SS.20 missil og et Pershing 2-missil. Det er SS-20 missilet til venstre. Foto: https://www.flickr.com/photos/apium/4761663471/ – Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Et af de mindre gode minder fra min ungdom i 1980’erne, ja, faktisk et af de rigtig dårlige, er atomvåbenkapløbet i den sidste del af den kolde krig. Jeg og mange andre husker nedrustningsmarcher rundt om i Europa, foldere om hvad man skulle gøre, hvis krigen kom, og spillefilm om atomkrig (ikke mindst den amerikanske The Day After). Jeg spekulerede af og til på om jeg egentlig kunne gøre, hvis en atombombe ramte Flyvestation Aalborg få kilometer fra hvor jeg boede.

Warszawa-pagten rådede over de russisk producerede såkaldte SS-20-missiler, der kunne nå mål over hele Europa. NATO (eller rettere USA) rådede til gengæld over de amerikansk producerede Pershing 2-missiler. Begge slags raketter kunne bære atomvåben og var såkaldte mellemdistanceraketter med en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer, og begge kunne affyres fra mobile affyringsramper som man kunne køre hen, lige hvor det skulle være. SS-20 kunne transportere tre atombombe, mens Pershing 2 “kun” kunne transportere én atombombe. I alt stod der mere end 2600 af disse trælse tingester placeret rundt om i Europa.

I december 1987 blev der omsider indgået en traktat mellem USA og Sovjetunionen, der skrottede disse missiler. Det var den første internationale traktat, der fjernede en hel klasse af atomvåben – eller rettere missiltyper. Efter sigende skilte russerne sig af med SS-20-missilerne ved at skyde dem ud i rummet og lade dem brænde op. I 1991 var alle missiler omsider destrueret, på nær nogle ganske få. I dag står SS-20 og Pershing 2 side om side i fælles, khakifarvet afmagt rundt omkring på udvalgte raketmuseer.

I dag har vi som bekendt fået ganske meget andet at være bange for også, men atomvåbnene findes stadig derude. Faktisk er der stadig mindst 9220 atombomber i verden i dag.

(Visited 218 times, 1 visits today)