For tiden vender jeg ofte tilbage til de forskellige former for benægtelser, der desværre trives på Facebook og det, der er endnu værre. Klimaforandringsbenægtere har længe haft et alt for stort publikum, og nu sker det samme for pandemibenægtere.

Hvordan kan man se forskel på eksperter, selvudråbte “eksperter” og lægfolk?

Noget af det, der kendetegner en ekspert, er at der er meget, som hun ikke ved på rigtig mange områder, men at der er nogle velafgrænsede områder, hvor hun ved meget. På de allerfleste af livets områder er jeg en lægperson. På nogle ganske få akademiske områder har jeg til gengæld ganske megen kompetence, men den har så også taget mig mere end et halvt liv at opnå. Modsætningen hertil at er at nogle mennesker, der egentlig ikke er eksperter, har en stor tiltro til egne evner og gerne udtaler sig med stor autoritet om mangt og meget.

De amerikanske samfundsforskere Andrew Little og Matthew Backus skelner i et interessant essay mellem tre niveauer af spørgsmål:

  • Spørgsmål på niveau 1 kan besvares af normalt begavede mennesker med adgang til en søgemaskine.
  • Spørgsmål på niveau 2 kan kun besvares, hvis man har væsentlig indsigt i forskningen på området og kender den fagfællebedømte forskningslitteratur fra fagområdet.
  • Spørgsmål på niveau 3 er spørgsmål, hvor heller ikke eksperter fra fagområdet kender svaret.

Det, der kendetegner en ekspert, er at hun kan svare på spørgsmål på niveau 2 og også ved, hvornår vi har at gøre med et spørgsmål på niveau 3 og siger, at der er tale om et spørgsmål, som ingen kender svaret på.

Denne form for ærlighed vidner om stor indsigt og indsigt i begrænsningerne af egen indsigt, og den bør man værdsætte, siger Little og Backus. Her er jeg helt enig; der er en stor og nødvendig værdi i at kunne forklare, hvad man ikke ved og hvorfor man ikke ved det. Det er i virkeligheden disse kendetegn, der gør det muligt at skelne eksperter fra selvudråbte eksperter (dvs. bedrevidende lægpersoner).

(Visited 151 times, 1 visits today)