Der er diskussioner af hvordan man skal håndtere risikoen for smitte med COVID-19, nu hvor skoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser åbner. Der bliver gjort meget ud af at dele de uddannelsessøgende ind i mindre grupper, af at holde afstand og af god hygiejne. Alt dette giver rigtig god mening. Men vi ved allerede, at der er langt mindre risiko for at blive smittet udendørs end inden døre, og vi ved, at de potentielt meget farlige smittespredningsbegivenheder er forsamlinger på natklubber, i offentlige transportmidler mm. Nogle smittebærende partikler overfører virus med kontakt, men mange andre er luftbårne – præcis som ved andre virusinfektioner. Mange tror, at forkølelse og influenza er så udbredt i vinterhalvåret, fordi der er koldt, men årsagen er snarere, at folk er tættere på hinanden inden døre. Så der er ét enkelt råd, som jeg synes mangler: At lufte ud i lokaler, hvor mange mennesker er samlet, i løbet af dagen. Dette kan ikke så nemt overholdes f.eks. i biografer og teatre, da der her sjældent er store vinduer ud mod det fri, men på bl.a. uddannelsesinstitutioner vil det ofte være anderledes.

Den tyrkisk-fødte sociolog mm. Zeynep Tufekci skriver i The Atlantic om netop udluftning. Jeg bemærker, at Tufekci tidligere har haft fat i den lange ende om flere forhold ved COVID-19-pandemien, her bl.a. brugen af mundbind. Tufekcis formodning er, at den oprindelige modstand mod mundbind hos myndighederne mange steder i verden skyldtes en frygt for hamstringsbølger og for at der ikke ville være mundbind nok. Vi kan nu se, at det ikke havde noget på sig.

Faktisk blev det samme råd om udluftning nævnt i dansk sammenhæng i Politiken i den forgangne weekend. Det er nemt og enkelt at sørge for at der bliver luftet hyppigt ud. Så lad os gøre dét og bede om at rådet bliver gjort officielt.

(Visited 114 times, 1 visits today)