Racisme, utrygge familieforhold, arbejdsløshed, autoritære ledere, fattigdom og ensomhed kan være hårdt ikke bare for sjælen men også for psyken. Selv om man ikke bliver syg af COVID-19 under pandemien, kan man blive ramt alligevel. Når man går gennem en længere periode med stress, usikkerhed eller marginalisering, tager hjertet skade. En ældre mand, som jeg kendte godt, mistede sin højtelskede hustru – og året efter var han selv død. Min onkel skulle flytte på plejehjem, væk fra sin trygge lejlighed – og få dage efter at han var flyttet ind, døde han.

Jeg kan læse, at en undersøgelse fra USA viser at der i foråret 2020 har været langt flere tilfælde af stressudløst hjertetilfælde end ellers. Dette kaldes med et japansk ord for takotsubo. Årsagen til stigningen må have været COVID-19-pandemien. Stressen udløser formodentlig særligt mange hormoner, så nogle muskler i hjertet bliver lammet og ikke kan pumpe blodet ordentligt rundt. Man får smerter i brystet, svært ved at trække vejret og kan også få hjertestop.

Den amerikanske forsker Grant Reed, der står bag undersøgelsen, siger

“It’s important to realize the mind-body connection,” Reed says. “When people say it’s all in your head, that’s not true.”

(Visited 111 times, 1 visits today)