Jeg er også meget bekymret over hvad Donald Trump og dem, der ligner ham, kan finde på. Hans ekstreme udtalelser, autoritære handlinger og uforudsigelighed er alarmerende. Da han vandt præsidentvalget i USA i efteråret 2016, begyndte nogen at karakterisere ham som psykisk syg. Det er fristende at sige det, for manden er ekstrem. Men den slags udtalelser gør mig bekymret, og det skrev jeg om her i sin tid.

Nogle sammenligner nu Trump med Hitler. Ja, Donald Trump er antidemokratisk (f.eks. hans opfordring til at vælgere stemmer to gange taler for sig selv), racistisk og demagogisk, så han har tydelige fascistiske træk. Og det er også fristende at lave en sådan sammenligning, netop fordi Trump er så ekstrem. Men som Ido Vock påpeger i en artikel i New Statesman, giver det ikke mening at sammenligne Donald Trump med Adolf Hitler.

Situationen i USA i dag er en anden end den, man så i Tyskland i 1933-1945. Hitler havde et partiapparat med parallelle retsinstanser og paramilitære korps som SS til sin rådighed; Hitler internerede sine modstandere i koncentrationslejre. Hitler forvandlede lynhurtigt Tyskland til en etpartistat. Når man skal forstå situationen i lande som Polen, Ungarn, Tyrkiet eller Brasilien skal man på helt tilsvarende vis passe på. Intet af det, Hitler gjorde, svarer til hvad Trump eller Erdogan eller Orbán eller Bolsonaro har gjort. Det er en anden situation end dengang; de antidemokratiske og intolerante tendenser manifesterer sig på andre måder i vore dage. De demokratiske institutioner og traditioner bliver ikke omstyrtet hurtigt og pludseligt; de bliver langsomt eroderet på måder, vi ikke har set før, primært fordi de autoritære ledere prøver at forme staten i deres billede.

Den newzealandske politolog Robert Wade udtalte i 2019 at

Rule by law is where the rulers use the law in a flexible way to do whatever they want, to justify whatever they want. Rule of law, which is what exists in New Zealand and many other Western democracies, the rulers themselves are bound by the law that they themselves pass.

Fra Professor Robert Wade – Trump and the rise of the “Strongman” (https://www.rnz.co.nz/national/programmes/saturday/audio/2018708114/professor-robert-wade-trump-and-the-rise-of-the-strongman)

Autoritære ledere bruger lovene til at styre med, mens ikke-autoritære ledere lader sig lede af lovene.

(Visited 153 times, 1 visits today)