Jernlunge på Blegdamshospitalet 1952
Fra: Kløft, Bendt. Polioepidemien i Danmark s. 6 (her gengivet efter Dansk Sygeplejeråd – https://dsr.dk/dshm/historiske-glimt/krigens-og-krisens-helte/polioepidemien-paa-blegdamshospitalet-1952-53)

Det er en underlig historieløshed om COVID-19 og sære bekymringer om håndteringen af pandemien netop nu. Meget få mennesker i dag var født, da den spanske syge hærgede, men der har været senere epidemier, der i høj grad har påvirket også bl.a. det danske samfund.

I mors barndom var polio en frygtet virusinfektion, og parallellerne til COVID-19-pandemien bør mane til eftertanke. Der var hyppige store polioepidemier i 1950’erne, og samtidig vidste man ikke helt, hvordan man blev smittet. Sundhedsstyrelsens beskrivelse af polio i Danmark er et godt sted at lære mere om denne farlige sygdom.

En infektion med polio er ligesom COVID-19 i de fleste tilfælde helt symptomfri eller giver kun milde, ukarakteristiske symptomer som feber, opkast, diarré og/eller ondt i halsen. Men det betyder (ligesom for COVID-19) også, at poliosmitten let spredes, og det slemme er symptomerne i ca. 1 ud af 200 tilfælde: Her indtræder der lammelser, og 5–10 % af de lammede dør, når åndedrætsmusklerne bliver ramt. I 1950’erne havde man ikke den respiratorteknologi, vi nu har rådighed over, så de, der blev ramt, blev anbragt i såkaldte jernlunger, der var tankrespiratorer. Her skulle hele patientens krop placeres i en særlig tank. I Danmark var den værste epidemi i 1952-1953, hvor 3.000 personer fik lammelser, og ca. 350 døde inden for kort tid.

Senfølgerne af polio er meget alvorlige, nemlig varige lammelser. Nogle tidligere danske poliopatienter lever endnu med lammelserne fra dengang de blev smittet som store børn eller unge. Andre får postpolio-syndrom typisk 15-30 år en indledende akut infektion. Symptomerne inkluderer faldende muskelfunktion eller akut svaghed med smerter og træthed, og syndromet kan forekomme både hos patienter, der oprindelig fik lammelser og hos patienter, der ikke fik lammelser.

I mange år jagtede man en vaccine mod polio, og den første vaccine virkede ikke efter hensigten, for den blev taget i brug inden den var ordentligt testet. Nogle af de vaccinerede døde. Men så kom den gode vaccine, og det fik stor betydning: Epidemien i 1961 blev langt mildere end frygtet, og i dag er er polio udryddet i Danmark og så godt som udryddet i det meste af resten af verden. I Pakistan og Afghanistan er sygdommen desværre endnu udbredt.

Sidste tilfælde af polio opstået i Danmark var i 1976.

(Visited 120 times, 1 visits today)