Morten Østergaard var indtil for nylig var en moraliserende politiker, der gerne talte om etiske fordringer i politik og krævede dem af andre, men efter den seneste tids beretninger om seksuelt krænkende adfærd og forsøg på ikke at få sin adfærd afsløret, har han mistet sin troværdighed. Nogle har svært ved at forstå, at Morten Østergaard virkelig kan være sådan et sexistisk fjols og prøver instinktivt at forsvare ham. Jens Rohde sad i radioen og græd. Var hans partiformand virkelig sådan?

En anden kendt dansker, der får megen omtale i medierne netop nu, er Casper Christensen. Han har brugt de seneste år på at holde lav profil og har været igennem en stor selvransagelse – han er blevet veganer, er blevet kristen og reflekterer over sin person og hvad han har udsat andre for. Fordi han i så mange år har fremstået som en medieglad spradebasse (og jeg har selv haft det svært med at opleve ham i medierne før i tiden), har nogle svært ved at forstå denne store og tydeligt etisk funderede forandring hos Casper Christensen. Er han virkelig sådan?

Tilbage i september skrev jeg om hvordan mennesker, der har gjort noget utilgiveligt, påfører sig en selvstraf, som de har svært ved at slippe ud af. De personer, jeg skrev om var dømt for mord. Ingen af de to mænd, jeg her har nævnt, er dømt for mord, men de har begge påført andre mennesker stor sjælelig smerte. Casper Christensen har påført sig en selvstraf og har siden systematisk forsøgt at række ud over den og ud til de mennesker, han sårede.

Og de spørgsmål, som jeg nu funderer over, og ikke rigtig kan svare på, er: Hvornår er et menneske forandret? Hvornår accepterer vi, at et andet menneske er forandret? Morten Østergaard hævdede at være et moralsk menneske – men handlede umoralsk. Casper Christensen hævdede på den anden side aldrig at være direkte umoralsk, men på den anden side hævdede han bestemt heller ikke at være et moralsk menneske – men nu handler han moralsk. Vil offentligheden tro på Morten Østergaard, hvis han holder lav profil i nogle år og så vender tilbage til offentligheden som et synligt forandret menneske?

(Visited 120 times, 1 visits today)