Donald Trump er en gåde for mange mennesker, fordi han opfører sig som han gør og kommunikerer på den måde, han gør – han er på nogle måder meget langt fra traditionelle opfattelser af præsidenter, og han virker som en narcissistisk person. Derfor er det så let at udnævne ham til psykisk syg (det har jeg tidligere udtalt mig imod at man gør) eller at latterliggøre ham, men sådanne strategier er farlige og kontraproduktive. Dennis Nørmark (som måske er i familie med en, jeg kender godt) har skrevet om Donald Trump i Politiken.

Jeg ønsker ikke yderligere fire år med Donald Trump i Det Hvide Hus, men jeg synes ikke, det er fair at fremstille ham som en klovn uden et politisk projekt. For Trump har et legitimt projekt, og han har faktisk haft moderat succes med at gennemføre store dele af det. En stor gruppe af amerikanere er dødtræt af en politisk elite, der skaber arbejde til dem selv og en overdreven tilstedeværelse overalt i verden. Før Trump har det været vanskeligt for præsidenter at udfordre systemets tænkning, men Trump har været lige præcis den rette blanding af overmod og arrogance til at kaste den håndgranat ind i butikken, som der var brug for.

Dennis Nørmark: Medier og modstandere fremstiller Trump som en mand uden politik og uden resultater. Begge dele er forkerte. Politiken, 19. oktober 2020 (https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art7959578/Medier-og-modstandere-fremstiller-Trump-som-en-mand-uden-politik-og-uden-resultater.-Begge-dele-er-forkerte)

Jeg synes ikke, at der er kommet noget som helst godt ud af de fire år med Trump, så derfor vil jeg bestemt ikke hævde, at der var brug for ham. Trump har forhalet løsningen på nogle presserende problemer, verden er nødt til at løse – ikke mindst klimakrisen er blandt disse problemer. Men Nørmarks pointe er alligevel vigtig. Donald Trump er “bare” en politiker med et politisk projekt, og det er et politisk projekt, som er usympatisk. Han ved, hvad han gør – så han er ikke dum. Men træls, det er han. Og derfor skal man kritisere hans politik i stedet for at pege fingre af hans fremtoning og manerer.

(Visited 159 times, 1 visits today)