Foto: The Barents Observer (https://thebarentsobserver.com/en/industry-and-energy/2018/02/rosneft-aims-expansion-along-laptev-coast)

Det er oktober, men der er ikke is i Laptev-havet i Arktis. Det er en skræmmende udvikling, der skyldes de menneskeskabte klimaforandringer.

Russiske olieselskaber begyndte i 2017 at bore efter olie og naturgas ved Laptev-havet. Omkring samme tidspunkt blev det klart, at Nordvestpassagen vil blive isfri. I 2007 blev denne vandvej fra Canada til Europa første gang isfri, og snart vil den være det hele året. Da bliver det muligt at sejle fragtskibe og store tankskibe denne vej.

Boringerne og tankskibene vil lette adgangen til fossile brændstoffer og vil på denne måde være med til yderligere at accelerere de menneskeskabte klimaforandringer. Det er mig en gåde, at man ikke kan se, at man saver den gren over, man selv sidder på. Eller måske er der snarere tale om, at man sætter ild til sine bukser for at holde varmen.

(Visited 63 times, 1 visits today)