Foto © Chris (cc-by-sa/2.0)

Problemerne med spredning af infektionssygdomme fra dyr til mennesker og tilbage igen ligner en føljeton, og det, jeg skriver her, ender også på den måde.

Det er muligt, at cluster 5-mutationen vil dø ud, for der er fundet “kun” 12 smittede med denne variant af SARS-CoV-2-virusset. Men det samme gjaldt for den oprindelige virus. COVID-19 er djævelsk smitsom, netop fordi inkubationstiden er lang, fordi symptomerne kan være milde eller fraværende og fordi man smitter tidligt i forløbet.

Og problemet er i virkeligheden ikke denne konkrete mutation, så meget som det er problemerne forbundet med at have en kæmpestor population, der er modtagelig for samme sygdom som mennesker, og er samlet under forhold, som man aldrig ville byde mennesker under en pandemi. Hvis de mange millioner mink fik lov at leve (og det er voldsomt for mig at tænke på at så mange helt sagesløse dyr skal slås ihjel), ville der snart komme nye mutationer. Det er værd at huske, at der næppe var dyr i Danmark, der bar SARS-CoV-2 før for syv måneder siden.

Ville man lade 20.000 mennesker leve tæt sammen døgnet rundt under denne pandemi? Det tror jeg næppe. Dyr i fangenskab kan ikke holde afstand til hinanden, og personlig hygiejne for dyr er noget andet end personlig hygiejne for mennesker. Smitten kan derfor meget nemmere løbe løbsk, og det samme gælder mutationerne. Og fordi dyrene skal tilses af mennesker og vil være i kontakt med vilde dyr, springer sygdommen let mellem arter.

Det er heller ikke dyr som sådan, der er problemet. Man har for nyligt fundet en vild vandrefalk, der havde fugleinfluenzaen H5N5, men der er meget lidt tæt kontakt mellem dyr i frihed og mennesker, hvorimod det ser anderledes ud med kontakten mellem dyr i frihed og dyr i fangenskab. Hvor mange, der læser dette, har rørt ved en levende vandrefalk? Nok ikke mange.

For mig at se må COVID-19- pandemien til sidst få som en konsekvens, at det industrialiserede animalske landbrug og andre aktiviteter, hvor mange tusinde dyr holdes i fangenskab sammen, ikke kan fortsætte – alene fordi det vil være uforsvarligt af hensyn til folkesundheden.

(Visited 65 times, 1 visits today)