Foto: Hjärt-Lungfonden – http://www.mynewsdesk.com/se/hjart-lungfonden/images/sven-wollter-263662, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31604072

Jeg har netop læst, at den svenske skuespiller Sven Wollter i dag er død i en alder af 86. Dødsårsagen var COVID-19. Jeg husker ham fra mange svenske film og tv-produktioner, men især husker jeg ham fra filmen En sang for Martin, der handler om et ældre par, hvor manden, spillet af Sven Wollter, bliver dement og til sidst dør. Hele forløbet bliver skildret fra hustruens synsvinkel, og man fornemmer hendes store personlige smerte.

I filmen blev Martins kone spillet af Viveka Seldahl, der også i det virkelige liv var Sven Wollters kone. For mig var filmen også vigtig at se, fordi min mor led af demens gennem mange år. En sang for Martin blev vist ved en særforestilling i Aalborg, og her kom Sven Wollter selv og fortalte om filmen. Viveka Seldahl kunne ikke være med på grund af sygdom, fik vi at vide. Jeg kan huske, at jeg stillede Sven Wollter et spørgsmål om at være pårørende til en dement, og jeg fik et godt svar fra ham, som jeg husker rigtig godt. Man skal også tage det let og finde humor i situationerne, når man kan, sagde han. Sven Wollter vidste, hvad han talte om, for hans far endte med at være dement. Nogen tid senere læste jeg, at Viveka Seldahl var gået bort; hun havde haft uhelbredelig kræft, og det var dét, der var grunden til at hun ikke kunne være med i Aalborg. Nu er Sven Wollter her heller ikke mere. Æret være hans minde.

(Visited 97 times, 1 visits today)