Jeg har ofte her skrevet over mine bekymringer ved at der stadig sker så lidt for at få standset truslen fra de menneskeskabte klimaforandringer. Selv var jeg egentlig også sent i gang. Sommeren 2018 var usædvanligt varm, og forbindelsen til de menneskeskabte klimaforandringer stod tydelig for mange af os. Jeg havde længe (for længe) lagt an til at holde op med at flyve, og i efteråret 2018 traf jeg den endegyldige beslutning om ikke at flyve mere. Det er i disse dage to år siden siden min sidste flyrejse. Flere, jeg kender, valgte at blive vegetarer også omkring dette tidspunkt.

Søren Damsbo Svendsen fra Københavns Universitet har undersøgt denne slags reaktioner, og det er der kommet en tidsskriftsartikel ud af. Artiklen er også omtalt i dagbladet Information i denne uge. Hans kvantitative analyse baseret på data fra 12 europæiske lande viser, at når gennemsnitstemperaturen stiger med to standardafvigelser (5°C), øges holdningerne til klimaforandringerne med 0.5 til 1.0 procentpoint på en politisk højre-venstre skala, hvor 10 er længst til venstre.

Generelt er min fornemmelse, at først når vi ser konsekvenserne af vores adfærd, sker der noget. Trægheden er stor. I Storbritannien har der længe været synlig modstand mod pelsindustrien. Det har der aldrig rigtig været i Danmark før, men hele problemet med minkfarmene og COVID-19 har åbnet for sluseportene. Reaktionerne er vigtige, men det er trist, at de sker så sent, nemlig når det er ved at gå galt. Man har talt om nudging som redskab, men det er ikke nok til at skabe store holdningsændringer.

Det ville være godt, hvis beslutningstagerne gjorde mere for at fremme holdningsændringerne i stedet for det, vi ser dem gøre i dag.

(Visited 61 times, 1 visits today)