Koncert med Fugazi fra 1993. Foto: Ted Drake (Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0)

Jeg hører rigtig mange forskellige slags musik, og i rocksammenhæng er et af de interessante navne den amerikanske kvartet Fugazi, der voksede ud af hardcore-punk-scenen i Washington D.C. i 1980’erne, men har et langt mere nuanceret og melodisk udtryk end hardcore-punk ofte har. Deres sanger og guitarist Ian MacKaye var med til at stifte pladeselskabet Dischord Records sammen med de andre medlemmer af The Teen Idles, som fandtes før Fugazi (og Minor Threat, som MacKaye dannede efter The Idles og inden Fugazi). Dischord Records blev oprindelig til for at gøre det muligt udsende at egen, men efterhånden kom der andre kunstnere til. Selskabet har altid holdt sine principper i hævd – musik skal ikke være dyr og utilgængelig, og musikerne skal samtidig få ordentlige royalties. Et album fra Dischord koster 7 USD til download, 10 USD som cd og 15 USD som vinyl. Koncertbilletter koster 5 USD, og til koncerter kan man købe indspillet musik, ikke alskens merchandise. Atlantic Records tilbød i sin tid Fugazi en pladekontrakt til 10 millioner USD, men musikerne sagde nej.

Tilbage i 2015 skrev jeg om MacKayes arbejde med at katalogisere alle optagelser af Fugazis koncerter. Nu er der en interessant artikel om Dischord Records hos The Guardian, og hermed har jeg (med nogle måneders forsinkelser) opdaget trioen Coriky, der består af Ian MacKaye, Joe Lally (der også var med i Fugazi) og Amy Farina, der er gift med Ian MacKaye. At Coriky musikalsk har klare mindelser om Fugazi på en god måde, bør derfor ikke undre. Her er åbningsnummeret fra deres album Coriky, der udkommer i sommers.

Hvad med Fugazi? Er de gået fra hinanden? Nej, ikke rigtig. I 2018 kunne man læse at de fire medlemmer stadig gode er venner og spiller stadig sammen, men kun for sig selv.

(Visited 41 times, 1 visits today)