Dagens pressemøde fra sundhedsministeren og Sundhedsstyrelsen fortalte, at det nu ser ud til at der snart kommer en vaccine mod COVID-19. Jeg ved, at de personer, jeg kender, som er i risikogrupper, ser frem til den dag, hvor de ikke længere skal holde sig isoleret.

Det er på den anden side trist, at der er kommet så udbredt modstand mod vaccine i nogle kredse. Både i danske og udenlandske medier er fremvæksten af denne modstand noget, mange sundhedsfaglige autoriteter er begyndt at diskutere håndteringen af.

Der er vel tre segmenter af vaccinemodstandere. Nogle er tilhængere af bizarre konspirationsteorier med Bill Gates, 5G osv. på rollelisten – og er enten del af eller indgår i sære alliancer med den yderste højrefløj. Andre tror, at vacciner gør mennesker syge (!!). Og atter andre er skeptiske over for medicinalindustrien, fordi de ser den som utroværdige profitjægere. Jeg er selv også ked af, at store medicinalfirmaer vil kunne spinde guld på pandemien, men det gør mig ikke til modstander af vaccinationsprogrammer. Data fra f.eks. vaccinationsprogrammerne mod polio og kopper taler deres tydelige sprog.

Faren ved den hurtige udrulning, vi vil se snart, er at den skepsis, som “frihedskæmperne” lever af, kan blive næret, hvis der kommer dårlige nyheder om vaccinationerne. Det vil bare, som al den anden “frihedskamp”, forlænge pandemien. Det kan på den anden side blive det endelige nederlag for vaccinemodstanderne, hvis (og forhåbentlig når) pandemien bliver slået ned – og det er selvfølgelig det, jeg vil håbe på.

Jeg håber, at der vil komme nogle positive forbilleder, der kan gå i rette med den underlige “frihedskamp”, som bestemte personer er gået i marken med og som har fået alt for megen bevågenhed. En grund til at nogle af de bizarre “frihedskæmpere” har fået en platform er netop, at de tidligere har været kendte sangere o.lign. Derfor veil det være rigtig godt, hvis det er kendte mennesker med høj troværdighed, vel at mærke nogen, der ikke i forvejen var forbundet med sundhedssektoren, der kan være fortalere for vigtigheden af at vi lader os vaccinere mod COVID-19. Det allerstærkeste argument er for mig at se, at vi beskytter hinanden: Når jeg er vaccineret, kan jeg ikke længere smitte dig. Det er et argument, der minder om argumenterne for at vi skulle passe på hinanden, dengang AIDS ramte Danmark i 1980’erne.

(Visited 72 times, 1 visits today)