Sankt Sebastian hjælper de pestramte. Walters Art Gallery, Baltimore, Licens: Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0).

Under pandemien opdager vi, at det sociale menneske findes i to versioner. Vi vil gerne feste og more os sammen med andre, og her ser vi den ene udgave af det sociale menneske: Vi vil være del af et fællesskab med andre, også fordi vi selv får glæde af det. Dette fællesskab er et fællesskab, vi har glæde af her og nu. Måske bruger vi det endda til at glemme vores bekymringer. Oplevelsesøkonomien og kulturlivet taler til denne udgave af det sociale menneske.

Når myndighederne taler om det sociale menneske her under COVID-19-pandemien, ser vi den anden udgave af det sociale menneske. Vi skal være del af et fællesskab, og måske består det da i at holde os isoleret. Det er en form for fællesskab, der minder os om være bekymringer, og som man kalder samfundssind. Sundhedsvæsenet og plejesektoren taler til denne anden udgave af det sociale menneske.

Disse to udgaver af det sociale menneske forekommer ofte at være i modstrid med hinanden, men begge er nødvendige. Samtidig forstår jeg rent umiddelbart, hvorfor den første udgave af det sociale menneske er meget mere tillokkende end den anden, for der er ikke megen umiddelbar behovstilfredsstillelse ved denne sidste. Ofte taler vi om os selv som nogen, der bare venter på den fjerne dag, hvor vi kan feste og more os sammen med andre, og da bliver den anden udgave af det sociale menneske en rolle, vi må påtage os for at kunne leve i håbet om den dag. Det er en uheldig modsætning.

Når jeg selv får erfaringer om andre menneskers sygdomshistorie eller om deres erfaringer som sundhedsarbejdere, bliver jeg mindet om den ene udgave af det at være sociale mennesker. Når jeg får erfaringer om andre menneskers oplevelser af at måtte lukke restauranter eller af at aflyse koncertturneer, bliver jeg mindet om den anden udgave. Vi burde tale om de to aspekter af det sociale menneske som nogen, der hænger sammen, i stedet for at se dem som modsætninger.

(Visited 47 times, 1 visits today)