Kategorier
Blog Egholm Miljøet Trafik

Marchettis konstant

Figur fra Marchettis artikle.

Den italienske fysiker Cesare Marchetti hævdede i en artikel fra 1994, at de allerfleste mennesker bruger omkring en time dagligt på transporten til og fra arbejde, og at det snarere er et udtryk for menneskers adfærd end for økonomiske incitamenter.

Marchetti bemærker, at det enkelte menneskes aktionsradius er vokset med transportmidlernes beskaffenhed, og at det er sket samtidig med at byerne er vokset i areal.

Hvis Marchetti har ret, er det særdeles interessant, for så betyder det, at det eneste, der sker, hvis transportmulighederne bliver bedre, er at man søger arbejde længere væk – med de mulige negative konsekvenser, det har for miljøet og samfundsforholdene. Hvis man f.eks. fik lavet den motorvej over Egholm, som mange af os ikke vil have, vil det ikke betyde kortere transporttid, men simpelthen at flere mennesker i Nordjylland vil rejse længere i det daglige og måske dermed også, at endnu mere af regionens aktivitet bliver koncentreret om Aalborg.

Selv brugte jeg, dengang jeg ikke arbejdede hjemme, omkring 35 minutter på at cykle ud og 35 minutter på at cykle hjem på arbejdsdage.

(Visited 100 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar