Kategorier
Blog COVID-19

Patent på solen?

Mindeplade i rue Jonas-Salk i Lyon. Foto: Credit: Benoît Prieur – CC-BY-SA

Jeg har tidligere skrevet om polio-epidemien, der i det 20. århundredes første halvdel løb som en grim understrøm gennem tilværelsen i mange lande. Nedlukninger med fjernundervisning og afstandskrav dukkede op i USA allerede dengang. Det var om sommeren, polio hærgede.

Jonas Salk, der stod bag den vaccine, der i 1952 omsider gjorde muligt at standse den tilbagevendende polio-epidemi efter flere årtiers forgæves forsøg, ville ikke tage patent på sin opdagelse. Ville du tage patent på Solen? spurgte han retorisk. Danmark var det andet land i verden, der tog vaccinen til sig.

De vacciner, som i løbet af 2020 er blevet udviklet mod COVID-19, kan sætte en stopper for den pandemi, vi har levet med i et år nu. De nye mRNA-teknikker viser tilmed vejen mod meget bedre og meget sikrere former for vaccination.

Jeg ville ønske, at myndighederne verden over ville tage initiativ til at producere vaccinerne selv i stedet for at lade store medicinalfirmaer tjene tykt på den ulykkelige situation, verden er blevet sat i. Det, vi ser nu, er et tydeligt eksempel på at forskningens resultater skal tilhøre os alle, når der er tale om almenvellet – og det er så afgjort tilfældet her.

(Visited 33 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar