Plakat af Siad Barré i Mogadishu. Foto: Hiram A. Ruiz. Kilde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Siad_Barre_poster_Mogadishu.jpg

I denne uge er det 30 år siden, den somaliske diktator Mohamed Siad Barre blev væltet. Han tog magten i et militærkup støttet af Sovjetunionen, da landet i 1960 blev selvstændigt, og hans regime stod bag omfattende menneskerettighedskrænkelser. Men den 26. januar 1991 var det slut med Barré-regimet efter længere tids væbnet kamp fra oppositionsgrupper, og han flygtede fra Mogadishu. Der udbrød borgerkrig i Somalia, hvor klanerne spillede en stor rolle, og landet blev efterhånden ødelagt af krig og fanatiske militsers hærgen. Mere end 1,1 million mennesker er internt fordrevne, mens andre 1 million somaliere er på flugt uden for landets grænser. Nogle af dem kom til Danmark.

I år er det planen, at der skal være valg i Somalia. Men situationen i landet er stadig ustabil og usikker, og militserne er stadig en stor trussel. Her er en aktuel reportage fra BBC, hvor nogle af de internt fordrevne også får ordet.

(Visited 48 times, 1 visits today)