For en måned siden skrev jeg om hvordan pandemibenægterne tramper på sundhedspersonalet og den store indsats, læger og sygeplejersker gør. Der er en anden gruppe, der også fortjener mere opmærksomhed. Jeg kunne godt tænke mig, at der var endnu mere fokus på dem, der er eller har været syge med COVID-19, så det bliver mere håndgribeligt, hvad det er, pandemien fører med sig.

Men hvis det er ukonkret at skulle forestille sig, hvordan det er at være sundhedsarbejder, da kan det være direkte skræmmende at forestille sig hvordan det er at være syg med COVID-19. I en interessant artikelserie med titlen “Notes On A Crisis” i New Statesman kommer forfatteren Elif Shafak ind på netop dette. Der er en tendens til at sige at, ja, sygdom er slem, men “vi skal hurtigt videre”. Den slags kan beslutningstagere godt lide at sige, selvfølgelig også fordi det fjerner fokus fra de mindre heldige beslutninger, de tager. Og vi foretrækker hver især at tænke på noget andet.

Elif Shafak nævner “Mindernes skov”, der er et britisk initiativ, der skal plante et træ for hvert eneste menneske, der er død af COVID-19. Denne Forest of Memories er en smuk og vigtig måde at mindes pandemiens ofre på og hjælpe os til ikke at glemme at huske. Samtidig bliver dette en måde, hvorpå vi kan minde os om udfordringerne fra klimaforandringer og én af måderne at imødegå dem på: Vi kan plante et træ.

(Visited 56 times, 1 visits today)