Detalje fra Legoland. Foto: Liz Castro , https://www.flickr.com/photos/cookwood/2655540627/(Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0))

Det er nogle gange som om forhindringsløbet for at kunne blive dansk statsborger ikke kan blive langt eller forhindringsbehæftet nok. Nu vil Venstre have, at der skal tilføjes fem spørgsmål om “danske værdier” til indfødsretsprøven, f.eks. hvad man vil gøre, hvis ens religion og dansk lovgivning siger noget forskelligt. Man skal også skrive en kort, motiveret ansøgning om, hvorfor man gerne vil være statsborger. Endelig skal der være en personlig samtale, der skal klarlægge, om ansøgeren “har danske værdier.”

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Marie Krarup, siger at V-forslaget er en nødløsning, hvis man stadig ønsker at »dele rundhåndet« ud af statsborgerskaberne. Hun vil gerne have indført screeningssamtaler og udtaler til Jyllands-Posten at

»Der er en risiko for sindelagskontrol, men det er også det, vi ønsker.«

Venstre vil indføre værdikontrol af nye statsborgere, Jyllands-Posten 8. februar 2021 (https://jyllands-posten.dk/politik/ECE12745964/venstre-vil-indfoere-vaerdikontrol-af-nye-statsborgere/)

I det mindste er hun da ærlig.

Her er det værd at bemærke, at antallet af personer, der fik tildelt dansk statsborgerskab, i 2019 var på sit laveste niveau i 40 år. Hvad er det helt præcis, Marie Krarup & Co. vil forhindre? Og hvem skal definere, hvad det er for værdier, der er “danske”? (Jeg håber bestemt ikke, at det er Marie Krarup.) Og hvem kan man klage til, hvis nogen vurderer, at man har værdier, der ikke er “danske nok”?

Grupperinger som den oprindeligt amerikanske sekt Jehovas Vidner har på en del punkter holdninger, der er specielle. De fraråder aktivt unge at tage en uddannelse og de vil ikke have, at deres syge børn kan modtage en blodtransfusion, selv om det kan redde deres liv – og de praktiserer social kontrol i den helt store stil, ikke mindst mod dem, der har modet til at forlade sekten. Det er holdninger, jeg ikke bryder mig om overhovedet, men jeg er bestemt ikke fortaler for at man fratager medlemmer af Jehovas Vidner deres statsborgerskab. Hvad ville Marie Krarup egentlig sige, hvis et herboende udenlandsk medlem af Jehovas Vidner søgte dansk statsborgerskab?

(Visited 78 times, 1 visits today)