Foto: Randeep Maddoke; randeepphotoartist@gmail.com – Provided by eMail from Randeep Maddoke, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97336812

Midt under pandemien er der en stor folkelig opstand under opsejling i Indien, men den får ikke ret megen opmærksomhed i de danske medier. Det er påfaldende, men samtidig typisk for mediedækningen herhjemme. Den 26. november 2020 var Indien vidne til verdenshistoriens største strejke. Hele 250 millioner arbejdere deltog; kravet var blandt andet en ende på privatisering af flere sektorer, som den højrenationalistiske BJP-regering står bag.

På den samme dag marcherede titusindvis af småbønder til New Delhi deres protest mod nye love, der privatiserer landbrugshandlen. Bønderne slog lejr uden for byen på landevejene ind til hovedstaden, og siden har de blokeret vejene i protest. Den 26. januar i år – dvs. på den indiske nationaldag – besatte bønderne Det Røde Fort i New Delhi. Samtidig var der massive protester i landets næststørste by Mumbai, og i denne uge, den 6. februar, lavede bønder i hele Indien vejblokader på de indiske landeveje.

Baggrunden for de indiske småbønders konflikt er såre enkel: 86 procent af landbrugene i Indien er små, på mindre end to hektar hver. Småbønderne, som man i en dansk kontekst ville kalde for husmænd, blev før landets uafhængighed udnyttet af feudalherrer og den britiske kolonimagt, men de udgør i dag stadig rygraden i den indiske økonomi og sørger for størstedelen af fødevareforsyningen til landets befolkning. Men i stedet for at få støtte til at kunne stå på egne ben og blive uafhængige, bliver de indiske husmandsbrug i stadigt større grad udsat for kontrol af store virksomheder og internationale institutioner, der fokuserer på profit, men ikke på f.eks. belastningen af miljøet. Netop dét mønster med privatiseringer ser man over hele verden i det globale Syd.

Indiske aktivister har lavet en “værktøjskasse” på Internettet; den består af et dokument, der beskriver konflikten mellem bønderne og regeringen og giver en række eksempler på aktioner, som mn opfordrer udenlandske læsere til at tage del i. Det er bl.a. tweets og underskriftsindsamlinger, kontakt til lokale myndigheder hvor man opfordrer dem til at tage handling og demonstrationer foran den lokale indiske ambassade. Og hermed opfordrer jeg jer til det samme.

(Visited 37 times, 1 visits today)