Kategorier
Blog Klimaforandringerne Miljøet

Den undersøiske flod

By RedAndr – self-made, used map from http://www.ngdc.noaa.gov/mgg/image/2minrelief.html, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3492801

Den største vandtransport på vores planet er ikke en flod på kontinenterne, men Golfstrømmen. Jeg hørte om den i skolen og vidste længe egentlig kun, at det er denne strøm af varmt havvand i Nordatlanten, der gør at vi i Nordeuropa har haft bedre klima end f.eks. det subpolare klima som man har i det sydlige Alaska, der ligger på samme breddegrad som Danmark. Den nordlige gren af Golfstrømmen er del af en enorm cyklisk strøm, hvor varmt overfladevand flyder nordpå og køligere vand flyder tilbage sydpå, langt under overfladen. Dette netværk af strømme kalder man for AMOC.

Men nu er der fare for at Golfstrømmen bliver svækket på grund af klimaforandringerne, og det ironiske her er, at den globale opvarmning vil skabe et koldere og mere ustabilt klima i Nordeuropa. Smeltevand fra afsmeltningen af Grønlands is vil afkøle den nordlige del af Golfstrømmen. New York Times har en flot og grundig artikel (desværre bag en betalingsmur) om Golfstrømmen, beskrevet som det, den faktisk er, den store undersøiske flod.

Lige som for så meget andet, vi mister i disse år, opdager vi først betydningen af Golfstrømmen, når den er i fare. Det triste er, at næsten ingen taler om dette, endnu en naturkatastrofe i slow motion. Det ville være en lærerig, men også forstemmende øvelse at spørge politikere om hvad de vil gøre for at redde Golfstrømmen, og så lytte til deres svar eller mangel på samme.

(Visited 50 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar