Da jeg var ung, var en af de gode oplevelser i venners lag at lytte til hinandens plader. På den måde har jeg opdaget ganske megen musik. Følelsen af at lytte til musik for første gang og have en fornemmelse af at det, man lytter til, er noget særligt, er – noget særligt. En af grundene til at jeg stadig har lyst til at lytte til musik, jeg ikke kender, er at jeg gerne vil kunne opleve den fornemmelse igen og få nye “venner” i musikken. Men det er næsten sammenligneligt som oplevelse, når jeg bliver mindet om hvorfor et bestemt stykke musik først fængede mig. Jeg husker et år, hvor jeg lyttede til Magical Mystery Tour for første gang i lang tid, og jeg blev ved den lejlighed mindet om hvor gode The Beatles var.

For nylig har jeg så opdaget de såkaldte reaktionsvideoer, på YouTube hvor man ser en person lytte til et stykke musik for første gang. Første gang jeg læste om dette fænomen, virkede det underligt, men nu har jeg forstået hvorfor det virker: at se et andet menneske lytte til noget nyt, bringer mig tæt på følelsen af at høre en sang for første gang.

Jeg har opdaget en YouTube-kanal, hvor en ung mand fra USA lytter til sange, han ikke kender. Han går til opgaven med et åbent og venligt sind og det er spændende at opleve ham finde kvaliteterne i kendte britiske rocknavne fra 40 år tilbage – The Clash, Ultravox og ikke mindst Kate Bush. Det er tydeligt, at han ikke kender musikhistorien eller den kontekst, musikken indgår i (han spørger f.eks. sig selv, hvorfor The Sex Pistols mon var så vrede – der må have været et eller andet galt i det britiske samfund dengang!), men på den måde bliver han i stand til at høre musikken i sig selv og til at blive bevæget af teksterne.

Her hører han “Wuthering Heights” for første gang.

Senere lytter han til flere andre kendte sange af Kate Bush, og især hans reaktion på “This Woman’s Work” (fra The Sensual World) er værd at opleve. For mig var det omtrent som at høre “This Woman’s Work” igen.

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg for alvor “opdagede” Kate Bush, men jeg ved at jeg var og er meget begejstret for Hounds of Love. Og jeg har som bekendt haft den store glæde at være til koncert med hende i London. Det var kort og godt fabelagtigt.

(Visited 69 times, 1 visits today)