Protester mod militærkuppetden 9. februar 2021, Hpa-An, Kayin State, Myanmar. Foto: Ninjastrikers (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International)

I dag, faktisk netop mens jeg skriver dette, er der en fredsmarch i København til fordel for demokratiet i Myanmar, arrangeret af et dansk par sammen med to burmesere. Marchen finder sted ”i solidaritet med Myanmars modige folk, som hver dag risikerer deres liv i kampen for demokrati og retfærdighed i deres land.” Det er en vigtig markering, og jeg håber, at mange har bakket op om den. I går blev mindst 114 mennesker dræbt af sikkerhedsstyrker. Samtidig er der mange demonstranter på gaden rundt om i Myanmar.

Jeg hørte først om marchen her til morgen i Radioavisen, og her bemærkede DRs journalist, at dette var den første protest der ikke var arrangeret udelukkende af herboende burmesere. Det bør mane til eftertanke.

Det er nemlig påfaldende, at medierne tilsyneladende først for alvor dækker protester i Danmark mod situationen i andre lande, når der er danskere involveret. Jeg har tidligere været med til demonstrationer i Aalborg mod situationen i Syrien, arrangeret af herboende syrere, der var på flugt. Medierne var ikke repræsenteret. En mulig forklaring er selvfølgelig, at arrangørerne ikke havde rutine med at skabe kontakter til medierne, og i så fald er der her et indsatspunkt. Men en anden mulig forklaring, der ikke udelukker den første, er at danske medier har en tendens til at vende blikket indad.

(Visited 53 times, 1 visits today)