Kategorier
Blog Sindet

Ventesorg

Foto: https://www.flickr.com/photos/iggyshoot/37096778582/

Jeg kendte ikke begrebet ventesorg, før jeg læste en artikel i dagbladet Information i dag. Her fortæller Lykke Kjærside på 29 om at have mistet sin far, der var dement i 15 år. Alle årene, hvor hun var pårørende til en dement, udgjorde én lang afsked.

Ventesorgen er den sorg, man kan føle inden en nærtstående person skal dø. Ventesorgen kan rumme selve sorgen ved alle de tab, der finder sted her – ikke mindst, at forholdet til den person, der skal dø, langsomt er ved at forsvinde, sådan som det sker ved demens. Og så er der også ofte et dilemma: På den ene side vil man som sørgende gerne have sorgen til at holde op, så man kan komme videre i sit liv, på den anden er der en stor skyldfølelse forbundet med at man på den måde kommer til at ønske, at et andet menneske skal dø. De negative følelser, den utålmodighed og den vrede, der er, er dybest set forbudte – for hvem kan dog være vred på en alvorligt syg person?

Lykke Kjærside beskriver en oplevelse af ensomhed, der bestod i at hun var alene med følelser, som kunne være svære at håndtere:

»Jeg havde mange negative følelser, og jeg følte ikke, at de blev accepteret…«

Anders Degn. Ventesorg er et overset fænomen blandt pårørende til demensramte. Information, 3. april 2021. (https://www.information.dk/moti/2021/03/ventesorg-overset-faenomen-blandt-paaroerende-demensramte)

Jeg ville selv ønske, at jeg havde kendt til begrebet ventesorg. Min mor blev diagnosticeret med demens i efteråret 2000 og døde i foråret 2014. Ventesorgen var forbundet med mange og modsatrettede følelser, og jeg har ikke svært ved at nikke genkendende til Lykke Kjærsides beretning, også selv om hun var langt yngre end jeg var, da hendes far blev dement. Det, jeg nu ved, og ville ønske, at jeg havde vidst dengang, var at det var skæbnen – måske endda sorgen i sig selv – jeg var vred på, ikke min mor.

Nu, knap syv år efter min mors død, kender jeg så omsider ordet ventesorg og opdager til min store overraskelse, at der faktisk er ganske meget at læse om denne svære følelse.

(Visited 50 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar