Der er i denne måned kommet en rapport fra European Asylum Support Office under Europarådet, der har undersøgt hvad der kan ske med de syrere, der efter at have været på flugt, vender tilbage til Syrien. Den danske rapport fra 2019, som nu bruges af regeringen som argument for at fratage syriske borgere deres opholdstilladelse i Danmark, er blot én blandt mange kilder, der henvises til.

Herunder er et vigtigt citat fra rapporten (oversat af mig):

Flere konsulterede kilder, der er nævnt i nedenstående fodnoter, bekræftede, at de syriske myndigheder fortsat arresterer, (midlertidigt) tilbageholder, forhører, torturerer og/eller forfølger hjemvendte ved terrordomstole ved hjemkomsten. Ifølge disse kilder er følgende grupper især i fare for at opleve en eller flere af de ovennævnte former for behandling ved tilbagevenden:

de, der har deltaget i protester mod regeringen og/eller er medlemmer af oppositionen

de, hvis pårørende har deltaget i protester mod regeringen og/eller er medlemmer af oppositionen

de, der har en sikkerhedspost og/eller er på en liste over eftersøgte;

de, der har forladt Syrien på ulovlig vis

de, der kommer fra områder, der har været kontrolleret af oppositionen

de, der vender tilbage fra lande, der anses for fjendtlige over for den syriske regering;

de, der endnu skal aftjene deres værnepligt

kvinder og børn, hvis mand, far og/eller bror forsvandt.

EASO: Syria: Situation of returnees from abroad (min oversættelse) (http://shorturl.at/uBEFM)

Alene denne liste over kriterier dækker, så vidt jeg kan se, mange (måske alle) blandt de syriske borgere i Danmark, der har fået opholdstilladelse. Der er både beretninger om syriske borgere, der er “forsvundet” efter tilbagevenden til Syrien og andre beretninger om syrere, der ikke har oplevet repressalier, men alene usikkerheden gør det for mig yderligere klart, at Syrien ikke er et sikkert sted.

(Visited 80 times, 1 visits today)