Citat af den afdøde surrealist Gertrude Stein.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan europæiske socialdemokratiske partier er meget uenige med Socialdemokratiet hvad angår den hårde udlændingepolitik, som bliver ført i Danmark, og jeg er vel langt fra den eneste, der har ventet på en reaktion. I Politiken den 19. juni 2021 er der en reportage fra Folkemødet. Her kommer der for første gang et svar fra Mette Frederiksen.

Jeg havde lidt naivt forventet, at svaret ville være interessant. Men det svar, journalisten fra TV2 fik, var først og fremmest et eksempel på en anvendelse af kommunikationsstrategier, som skiftende danske regeringer gennem (i hvert fald) de sidste 20 år har gjort til deres foretrukne kommunikationsstil. Jeg har skrevet om det her for ti år siden, nemlig da jeg skrev om Christian Kocks bog De svarer ikke.

Det er helt forkert, når prominente socialdemokrater fra Spanien, Norge, Tyskland, Portugal og Holland har klandret Mette Frederiksen og de andre danske socialdemokrater for at føre en alt for stram udlændingepolitik.

»Den er jeg utrolig uenig i. Det er jeg først og fremmest som socialdemokrat, men også som dansker. Der er ikke noget som helst skræmmende ved Danmark. Tværtimod er vi et utrolig stærkt og godt land. Men jeg er meget, meget uenig som socialdemokrat«, sagde Frederiksen.

 Kristian Klarskov og Johan Blem Larsen: Mette F: Kritik fra udlandet er forfejlet, Politiken Sektion 1 Side 6,19. JUNI 2021 

Først og fremmest er der tale om et ikke-svar, som består i at afvise spørgsmålet og derefter at tale om noget andet, nemlig at “vi er et utrolig stærkt og godt land”. Mette Frederiksen taler ikke om noget tilfældigt andet, men anvender en nationalistisk retorik, når hun taler uden om. Den vante nationalistiske forsikring om at “vi mener ikke noget ondt med vores hårde politik”, dukker også op.

Lige bagefter kommer der et eksempel på en anden uskik i politikeres kommunikation, nemlig det, Christian Kock i sin bog kalder for “talfnidder”, nemlig en retorisk afvisningsstrategi, der består i et forsøg på at omdefinere fortolkningen af data.

Søren Lippert nævnte, at der sidste år kom omtrent 600 flygtninge til Danmark – og at der er omtrent 70 millioner flygtninge i verden.

»Det tal kan godt virke lidt lille«, sagde Lippert.

»Ja, det kan det godt, men hvis du måler det imod, hvor mange mennesker der er på flugt, så er næsten ethvert tal lille. Det viser i virkeligheden ikke problemet med den politik, vi fører, men problemet med det nuværende asylsystem«, sagde Frederiksen.

Kristian Klarskov og Johan Blem Larsen: Mette F: Kritik fra udlandet er forfejlet, Politiken Sektion 1 Side 6,19. JUNI 2021 

(Målet er som bekendt nul asylansøgere nu. Hvis Danmark havde et mål om at tage imod et bestemt, større antal flygtninge om året, ville man imidlertid kunne svare det samme. )

Ovenstående retoriske kneb er først og fremmest beregnet på afvisning og er nemt gennemskuelige, men de er samtidig svære at imødegå. Uanset hvad man gør, vil politikeren nemlig fortsætte med bruge disse få kneb til at svare udenom. Hele denne ikke-diskussion er blevet karakteristisk for dansk politik og især for danske regeringer. Et sundhedstegn er det ikke.

(Visited 44 times, 1 visits today)