En mand blev for snart en del år siden idømt 10 års fængsel for at trænge ind i tegneren Kurt Westergaards hjem, mens Westergaard sad og så fjernsyn med sit barnebarn på fem år. Overfaldsmanden havde taget en taxi og havde medbragt en økse og en dolk. Kurt Westergaard flygtede ind på badeværelset; overfaldsmanden hamrede sin økse i døren. Da politiet ankom, blev han skudt og anholdt. I dag udtaler han til DR om sit motiv for overfaldet:

– Det var for at vise, at det kun er, når vi opfører os ordentligt over for hinanden, at vi kan have fredelig sameksistens.

’Økseterroristen’ taler ud om sit angreb på Muhammed-tegner, Dr 22. juni 2021 (https://www.dr.dk/nyheder/indland/oekseterroristen-taler-ud-om-sit-angreb-paa-muhammed-tegner)

Udsagnet er ekstremt, for hvis der var noget, overfaldsmanden tydeligvis ikke gjorde, var det jo netop dét.

I december 2020 blev en sjællandsk mand på 40 år dømt for at have slået to kvinder ihjel. Den ene var hans daværende samlever, den anden hans tidligere samlever. På denne måde mistede tre børn deres mødre, og deres far kom i fængsel. Morderens sidste ord i retten var

Jeg vil bare tilføje, at jeg er et godt menneske…

Drab på to kvinder giver 16 års fængsel, Berlingske, 2. december 2020 (https://www.berlingske.dk/samfund/drab-paa-to-kvinder-giver-16-aars-faengsel)

Også dette udsagn er ekstremt.

Vi har at gøre med voldsomme og skræmmende handlinger, og gerningsmændenes udsagn er samtidig eksempler på en form for en kognitiv dissonans, der er meget typisk: Man vil gerne tænke på sig selv som et grundlæggende godt menneske, der desværre ind imellem handler uden at tænke sig ordentligt om. Paradokset er at de pågældende gerningsmænd næppe lyver bevidst over for andre, selv om deres handlinger tydeligvis har været nøje planlagt.

Dette er i virkeligheden den ekstreme udgave af noget, hvis betydning efterhånden går op for mig: Hvis man skal forstå andre menneskers handlinger og nå ind til dem, når deres handlinger er kritisable, er det vigtigt at huske på at den selvforståelse findes og at det kræver lang tid at påvirke den. Man skal ikke begynde med at udnævne Den Anden til “ond”. Den Anden opfatter med meget stor sandsynlighed ikke sig selv som ond.

(Visited 13 times, 1 visits today)