Oversvømmelse i Altenahr-Kreuzberg, juli 2021. Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hochwasser_Altenahr_Kreuzberg.jpg

Her er et citat i dagens udgave af dagbladet Information fra en artikel om oversvømmelserne i Tyskland; ægteparret Peter og Tina Ohlert er blandt dem, der har fået ødelagt deres hjem. Og hvad er deres årsagsforklaring?

»Jeg tror, det handler om helt usædvanligt vejr og ikke om klima. Klimaforandringer har der altid været, og det her er en ekstrem begivenhed, der måske rammer en gang hvert årtusind,« siger Peter Ohlert.

Hans kone, Tina Ohlert, viser billeder af, hvordan vandet fyldte næsten hele underetagen i huset.

»Hvis du absolut vil give nogen skylden, så er det nærmere De Grønne, der mener, at væltede træstammer skal blive liggende i flodlejet, fordi det er godt for miljøet og fuglene og den slags,« siger hun.

Mathias Sonne og Magnus Hove Johansson: Klimaet er den mindste bekymring, når man står midt i katastrofen, Information 11. august 2021 (https://www.information.dk/udland/2021/08/klimaet-mindste-bekymring-naar-staar-midt-katastrofen)

Det er sværere end man skulle tro at indse, at menneskeheden selv er skyld i alt det, der sker nu, og benægtelsen og bortforklaringerne er desværre blevet holdt i live af politikere og mediedækning.

Vi er hver især nødt til at ændre adfærd. Noget af det, vi burde have lært af COVID-19-pandemien, er at mange små adfærdsændringer tilsammen kan skabe væsentlige forandringer.

Men det er samtidig på høje tid at vi lægger pres på politikerne, så samfundet som helhed ændrer adfærd. Jeg er ikke imponeret over reaktionerne fra danske ministre – og heller ikke af mediernes dækning af den nye rapport fra IPCC. Det er som mon man først nu vil indse, hvad der har været uhyggeligt klart længe.

Det er korrekt, at Danmarks CO2-udledning er lille, fordi Danmark er et lille land. Det er blevet en typisk strategi hos dem, der vil bagatellisere problemerne, at betone det. Men Danmark er samtidig et af verdens rigeste lande, og det er i særdeleshed de rige lande, der gennem deres adfærd bidrager til udledningen af CO2 og metan. Danmarks overskuelige omfang bør gøre det nemmere at finde ud af, hvordan et rigt land kan ændre adfærd.

(Visited 30 times, 1 visits today)