Sidste år gik der flere dage imellem at jeg så et fly på himlen. Kondensstriberne fra jetmotorer var væk.

I går hørte jeg to unge butiksmedarbejdere i et supermarked tale om udlandsrejser, mens de satte varer på plads. Den ene kunne fortælle, at han skulle til Irland; han havde fået en flybillet dertil for kun 50 kroner hos Ryanair. Den anden undrede sig: Kan man virkelig rejse for så få penge? Men ja, det kunne man da. Man skulle godt nok flyve fra Billund, men så købte man da bare en flybillet fra Aalborg til Billund, for de var også meget billige.

Efter halvandet år med pandemien er flyselskaberne hårdt ramt af en stor nedgang i flytrafikken. De lave priser er et forsøg på at få flere kunder. Det er lavprisselskaberne, der især satser her — men ikke kun.

Spies Rejser har haft sit største salg i 10 år. Billund Lufthavn har fået 3 nye flyselskaber og 21 nye ruter ud. I Kastrup kommer der i denne måned syv nye ruter.

På almindelige dage kan jeg nu se ganske mange fly, der flyver ind over Nørresundby når de letter fra eller lander i Aalborgs lufthavn (der ligger lige vest for Nørresundby). Flyrejserne er i gang igen, og det bekymrer mig meget i en tid, hvor konsekvenserne af de menneskeskabte klimaforandringer er uhyggeligt tydelige.

Nogle kan indvende at flytrafikken kun står for få procent af udledningerne af CO2, men flytrafikken er særdeles ulige fordelt på globalt plan. Det er kun omkring 20 procent af verdens befolkning, der rejser med fly. Læg dertil at flytrafikken som sådan ikke er omfattet af Parisaftalen. Flyrejser udgør langt den største del af miljøbelastningen, hvis man rejser ofte.

Til november er der klimatopmøde i Glasgow, og her er det nødvendigt også at få en aftale om flytrafik. Flytrafik skal være en undtagelse, ikke en norm, og man skal som flyrejsende betale hvad det koster for miljøet, for det er ikke billigt for miljøet og for vores fremtid at flyve. Danmark er et af kun fire lande i EU, hvor der ikke er afgifter på flybilletter – i Danmark betaler man ikke engang moms.

(Visited 226 times, 1 visits today)