Hertha Sponer, Albert Einstein, Hugo Grotrian, Ingrid Franck, Wilhelm Westphal, James Franck, Otto von Bayer, Lise Meitner, Peter Pringsheim, Fritz Haber, Gustav Hertz og Otto Hahn samlet på Kaiser Wilhelm-instituttet i Berlin i 1921. I løbet af 1930’erne forlad halvdelen af fysikerne på dette billede Tyskland. Foto: AIP Emilio Segrè Visual Archives, Aristid V. Grosse Collection

Omkring 100.000 mennesker er nu på flugt fra Afghanistan. Blandt dem er sportsfolk, kulturpersonligheder, akademikere og aktivister. Det samme skete i Tyskland under nazismen, hvor mange store tyske og østrigske kunstnere, videnskabsfolk og politisk aktive forlod deres hjemland og som oftest aldrig vendte tilbage. Det begyndte allerede to måneder efter Hitlers magtovertagelse. Offentligt ansatte, der havde jødisk baggrund (forstået som mindst én bedsteforælder, der var jøde) eller var modstandere af nazismen, blev fyret med øjeblikkeligt varsel. Ikke helt få store fysikere flygtede. Store ungarske matematikere som Halmos, Polyá, Erdös og von Neumann (der alle havde jødisk baggrund) forlod Ungarn til fordel for USA.

Mange af dem, der flygtede fra nazismen, endte i Storbritannien eller USA, men også bl.a. Tyrkiet tog imod tyskere i eksil. Ikke mindst i USA og Storbritannien blev de tyske og østrigske forskere et bidrag til landenes akademiske traditioner. Niels Bohr flygtede fra Danmark, men kom heldigvis tilbage igen efter 2. verdenskrig.

Hjerneflugten fra et land går ud over landets historie, kulturarv og kollektive selvforståelse. Nazisterne og Taleban-militsen er begge eksempler på en umenneskelig kombination af grusomhed og organiseret dumhed, og ethvert ordentligt begavet menneske vil sige fra over for den slags og søge et fristed. Det er vigtigt, at de lande, der modtager mennesker på flugt, husker det.

(Visited 99 times, 1 visits today)